A termék sikeresen a kosárba került!

Kosár megtekintése
Vásárlás folytatása

Hívjon most! Útvonalterv
Oldalsáv megjelenítése

A mikrofon és meghibásodása
2018. június 04.

A mikrofon és meghibásodásának jelei

 

Rendkívül apró, ám annál fontosabb alkatrésze a mobiltelefonnak, szükséges hanghíváshoz, diktafon funkcióhoz vagy videó felvételhez is…. ez nem más, mint a mikrofon. Amikor meghibásodik telefonálni sem tudunk, mivel készülék nem továbbítja hangunkat beszélgető partnerünknek…

 

huawei mikrofon

Huawei P8 Lite mikrofon. Balra a kiforrasztott mikrofon. Jobbra a mikrofon a burkolatától megszabadítva, érdekesség képen 😉

 

Mi a feladata a mikrofonnak?

 

Ez az apró alkatrész, a hangunkat alakítja elektromos jellé, hogy azt egy digitalizáló áramkör adatfolyammá alakítva továbbítani tudja a mobiltelefon-hálózaton beszélgetőpartnerünk felé.
Ha ez az alkatrész meghibásodik, beszélgetőpartnerünk nem hall minket, lehetetlenné válik beszélgetést folytatni telefonunkkal.
A probléma az alkatrész cseréjével orvosolható. A gyártók többféle mikrofont használnak készülékeikben, egyes esetekben külön modulon vagy szalagkábelen kerül elhelyezésre a mikrofon, máskor közvetlenül az alaplapra van forrasztva.
Szervizünkben az évek során szinte az összes mikrofon típussal találkoztunk már, szervizeseink nagy tapasztalattal rendelkeznek, az alaplapra forrasztott mikrofonokat is tudják cserélni.

 

Mi lehet az oka a meghibásodásnak?

 

A meghibásodások pontos okát nehéz utólag megállapítani. Mondhatnánk azt is, hogy nem tudni, de azért van pár olyan tényező, amiről biztosan tudjuk, hogy meghibásodáshoz vezethet.
Ugyan a mikrofonok a készülékek burkolatán belül találhatóak, mégis gyakori eset, hogy por és egyéb kosz kerül a az alkatrész belsejébe emiatt nem működik. Sokszor zsebszösz is el tudja tömíteni a mikrofonok nyílását, ilyen esetben néha segít a tisztítás, de ha már a mikrofon belsejébe is bejutott a zsebszösz, akkor csak a mikrofon cseréje segít a problémán.
A mai modern készülékekben használt mikrofonok érzékenyek a folyadékra, alkohollal sem lehet őket tisztítani! Beázott telefonok esetében a mikrofonok majdnem mindig meghibásodnak ha folyadék éri őket. Erős páralecsapódás is okozhat mikrofon problémát, ilyenkor is csak az alkatrész cseréje a megoldás.
Ugyancsak okoz mikrofon problémát mechanikai behatás, amikor a készüléket leejtik vagy odakoccan valamihez. Ilyen esetben megrepedhet a mikrofon forrasztása, ami érintkezési hibát okoz. Sokan ilyenkor megpróbálkoznak az alkatrész újraforrasztásával, de ez nem mindig célravezető. Mivel új generációs manapság használatos mikrofonok nagyon hőérzékenyek, speciális forrasztási technológiát igényelnek! Mi minden esetben inkább cseréljük az alkatrészt, mert az biztosan megszünteti a hibát, nyugodt szívvel vállalunk így a munkánkra garanciát!

 

Telefonhívások közben nem hallanak, de a diktafon és a videofelvétel esetén mégis rögzít a készülék hangot? Hogy lehet ez?

 

Egyes mobiltelefonok esetében a gyártók 2db mikrofonnal szerelik a készülékeket. Ilyen esetben a készülékek más mikrofont használnak a telefonívások esetében és mást videorögzítés esetében.
Emiatt előfordulhat, hogy telefonáláskor nem működik a mikrofon, videofelvétel estében pedig igen. Természetesen akár fordítva is lehet, hogy telefon hívás esetében működik, de például videofelvétel estében nem vesz fel hangot a készülék.
Sajnos nem minden esetben lehet könnyen diagnosztizálni a hibát. Érdemes szervizhez fordulni a hiba feltárása miatt. Abban az esetben ha a készülék folyadékkal érintkezett, a burkolaton belülre nedvesség jutott gyakori, hogy mind a két alkatrész tönkremegy.

Huawei P8 Lite főpanel_mikrofonok jelölve

Huawei P8 Lite hibás főpanel, a mikrofonokat pirossal bejelöltük rajta.

 

Javítható a mikrofon hiba?

 

Szinte minden esetben igen. Azért csak “szinte”, mert amikor hibát tapasztalunk, az nem minden estben magának a mikrofonnak, mint alkatrésznek a meghibásodása miatt van.
A legtöbb esetben természetesen gazdaságosan javítható a készülék alkatrész cserével. Amennyiben a mikrofon nem azért nem működik, mert maga az alkatrész hibás akkor a javítás folyamata összetettebb.
Előfordulhat, hogy a mikrofon maga azért nem működik, mert az áramkör, ahová a jelet továbbítaná hibás. Emiatt a hibajelenség ugyanaz, mintha maga a mikrofon romlott volna el.
Ilyen esetben amennyiben lehetséges ki kell cserélni az AUDIO IC-t a főpanelon. Sajnos ilyen szintű beavatkozás nem minden típus esetében lehetséges. Egyes készülék típusoknál sajnos túl költséges lenne a főpanelon kicserélni a hibás IC-t vagy kijavítani a hibás részt.

 

Mit tegyünk mikrofon hiba esetében? Megelőzhető a baj?

 

Megelőzés képen adunk pár tippet, amellyel csökkenthetjük a mikrofon meghibásodásának esélyét.
Sokat számít ha a készüléket tokban tartjuk, de a tok sem tudja megvédeni az alkatrészt feltétlenül a bekoszolódástól. Ugyanis a mikrofon nyílásának mindig szabadon kell maradnia, különben nem hallanának minket telefonáláskor.
A telefonunkat gyakran zsebben hordjuk, ahol a elég sok porszem, szösz található. Amennyiben nem ügyelünk rá, idővel szösz tömítheti el a mikrofon nyílását. Időnként törölgessük át a készülék burkolatát, ha tokban tartjuk, akkor vegyük ki a tokból és törölgessük át a készülékházat. A törölgetéshez használhatunk direkt erre a célra árusított nedves törlő kendőt. A rendszeres törölgetéssel elkerülhetjük, hogy a mikrofon nyílása bekoszolódjon és eltömődjön.
Ne vigyük a készüléket túl párás, meleg helyre, mert ilyenkor, ha hidegebb helyre megyünk vele, akkor a készülék belsejében a páralecsapódás alakulhat ki. A lecsapódott pára zárlatot okozhat a főpanelen, vagy éppen a mikrofon belsejébe kerül miatta folyadék.
Amennyiben a készülék folyadékkal érintkezne, folyadék kerülne bele, érdemes szervizbe vinni, ahol szétszedik és kiszárítják. Sok praktika terjed az interneten és szájhagyomány útján, hogy hogyan lehet kiszárítani a készüléket, de az az igazság igazán hatékonyan csak úgy lehet menteni a beázott készüléket, ha szakszerűen szétszedik és úgy szárítják ki.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nem hallanak minket telefonáláskor, nézzük meg a mikrofon nyílását nem tömődött-e el, ellenőrizzük nem került-e szösz bele. Szilikon tok használata esetén előfordulhat, hogy ahol a tok ki van vágva a mikrofon nyílásánál, ott tömődik el zsebszösszel és emiatt nem hall minket telefonáláskor a beszélgető partnerünk.
Csak akkor érdemes próbálkozni a szösz kiszedésével, ha egy kis csipesszel ki tudjuk szedni, vagy ragasztó szalag ragasztós felével megpróbálhatjuk eltávolítani.
Nem érdemes azonban tűvel vagy más hegyes tárgyat belenyomni a mikrofon nyílásába, ezek ugyan az eltömődést megszüntetik, de az alkatrész felé betolják a szennyeződést. Emiatt vagy csak átmenetileg szűnik meg a probléma, vagy nem lesz tökéletes, esetleg továbbra sem fog működni a mikrofon.
Az eltömődött mikrofon nyílást szervizben megbontva a készüléket ki lehet tisztítani bizonyos esetekben.
Persze előfordul olyan, amikor az alkatrész menthetetlen vagy nem elkoszolódás miatt hibásodott meg, ilyenkor csak a mikrofon szakszerű cseréjével orvosolható a hiba.

 


 

Köszönjük, hogy elolvastad a mikrofonról szóló cikkünket! Amennyiben szeretnél még több érdekességet megtudni telefonodról olvasd el további írásunkat is.
Nem működik a mikrofonod? Fordulj hozzánk bizalommal 😉

huaweijavitas.hu blog