A termék sikeresen a kosárba került!

Kosár megtekintése
Vásárlás folytatása

Hívjon most! Útvonalterv
Oldalsáv megjelenítése

Miért érdemes megjavítani telefonunkat?
2018. november 23.

Ahogy az okostelefon-gyártók évente jönnek ki újabb és újabb, egyre fejlettebb modellekkel, jogosan merülhet fel a kérdés, miért vesződjünk a javítással, amikor vehetünk újat, jobbat?

Tapasztalatunk szerint elsőként a pénzre gondolnak az emberek, ez magától értetődő – a javítás általában olcsóbb, mint az új készülék. Azonban ezen kívül is számos okot tudunk mondani rá.

1. Környezetvédelem

Minden új mobiltelefon gyártása jelentős környezetterheléssel jár. A felhasznált anyagok bányászata, feldolgozása, a gyártás, csomagolás és szállítás egyre inkább kimeríti bolygónk korlátozott erőforrásait, hozzájárul a természetes környezet pusztulásához. Nyilván a javításhoz felhasznált alkatrészek esetében is számolni kell ezzel, de jóval környezetkímélőbb csak a hibás alkatrészt lecserélni, mint az egész telefont. Az újrahasznosítás jelenleg gyerekcipőben jár, felmérések szerint a világszerte használt okostelefonoknak csupán 1%-át hasznosítják újra. A maradék a hulladéktemetőkben végzi – jobb esetben, rosszabb esetben kikerül a környezetbe, hozzájárulva a súlyos problémát okozó műanyagszennyezéshez. Ha a javítást választjuk csere helyett, azzal nagy szívességet teszünk bolygónknak.

2. Globális felmelegedés

Ugyan ez is a környezetvédelemhez kötődik, de mégis szeretnék rá egy külön pontot szánni, a téma fontossága miatt. Az átlagos okostelefont két évig használják, és az ez idő alatt elhasznált energia a töredéke a gyártáshoz felhasznált energiának. Okostelefonunk 16 kg széndioxid-kibocsátásért felelős már abban a pillanatban, amikor kivesszük a dobozból. Használat közben a telefon csupán évi 3 kg kibocsátásért felelős. Ha szeretnénk tenni valamit a klímaváltozás lelassításáért, használjuk telefonunkat tovább, és ha kell, javítsuk vagy javíttassuk csere helyett!

3. Piaci értékvesztés

Ha lecseréljük telefonunkat egy újabbra, akkor magától értetődő, hogy a régi telefont eladjuk, ezzel is visszaszerezve a ráköltött pénz egy részét. Ha régi telefonunk hibás, akkor megpróbálhatjuk eladni úgy, ahogy van, és rábízni a piacra, hogy beárazza a javítás költségét. Azonban a vevők hajlamosak bizalmatlannak lenni a hibás telefonokkal szemben – nem lehet tudni, hogy nem jön-e ki a javítás után újabb, addig rejtett hiba. Ezért valószínű, hogy jobban járunk, ha befektetünk telefonunk javításába, és utána próbáljuk eladni.

3. Adatvesztés elleni védelem

A modern okostelefonok sokmindenben átvették a számítógépek szerepét, ennek megfelelően rengeteg fontos adatot tárolunk rajtuk. Ezért a ezek a telefonok egyre hatékonyabban védik adatainkat, és a felhőalapú adattárolás révén képesek védelmet nyújtani adatvesztés ellen is.

Azonban tapasztalataink szerint sokan szeretik csak a telefonjukon tárolni fontos adataikat, amelyek sokszor egy kijelzőtörés következtében is elérhetetlenné válnak, hiszen ha nem tudjuk feloldani a képernyőzárat, akkor nem tudunk hozzáférni az adatokhoz sem. Erre nem nyújt megoldás a telefon cseréje, mindenképpen meg kell javítani a telefont, hogy visszaszerezzük fontos adatainkat.

Végül pár szó az otthoni javításról

Sokan javasolják, hogy a telefontulajdonosok ne próbálkozzanak otthon a javítással, mert nem értenek hozzá, és még jobban elronthatják a telefont. Ez egy valós veszély, nem tagadjuk mi sem. Szervizünkben szakértők dolgoznak, rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és eszközkészlettel, és az elvégzett javításra garanciát vállalunk, ezért csak javasolni tudjuk szervizünk szolgáltatásait.

Ezt ugyanakkor össze kell vetni azzal, hogy megvenni az alkatrészt, és saját kezűleg megjavítani a telefont nem csak olcsóbb, de sikerélménnyel is tölti el az embert (vagy ha nem sikerül, még mindig értékes tapasztalatot nyújthat).

A modern világ egyre inkább az eldobhatóságról szól. Ha a telefongyártókon múlna, évente dobnánk ki telefonunkat és vennénk újat. Ennek a kultúrának a fenntarthatatlansága egyre nyilvánvalóbb – elég csak a bolygónkat elszennyező műanyaghulladékra gondolni. Mi hiszünk abban, hogy a földi élet fenntartásához szükséges támogatni a javítás, az újrahasznosítás, a fenntarthatóság kultúráját. Reméljük, ehhez tudunk a magunk szerény módján hozzájárulni a szervizalkatrészek, szerszámok és szolgáltatások kínálatával.